Földeáki Római Katolikus Templom

2003-ban kezdtük a földeáki Római Katolikus Templom ólomüveg ablakainak elkészítését. A templom érdekessége, hogy az ablakokat a falu lakóközössége fizette. Minden évben összegyűjtöttek egy ablakra való pénzt és így készült el az évek folyamán a 8 ablakos templom. Az első évben a templom apszisában lévő két - Szent Istvánt és Szent Imrét ábrázoló - ablak készült el. Később a hajóban látható 6 ablak készült el. Ezeken Jézus életét bemutató képek láthatóak. Sorjában az "Angyali üdvözlet", "Betlehem", a "Jézus megkeresztelése", "Jézus keresztrefeszítése", "A Szent Lélek eljövetele", valamint a "Mennybemenetel". Az ólomüvegezett ablakok tervezését és festését Véha Tímea végezte, hagyományos fekete és barna festéssel. Az ablakok mérete kb. 5x2 m, ami 8 darab 1,2x1 m-es darabból áll.

Üvegfestéses technika

Csodálatos halfogás

A beépített ablak

Az ablak egy részlete közelről

Beépítés után

Bátonyterenyei Római Katolikus Templom

Bátonyterenyei Katolikus templom ólomüveg ablakait 2001-ben készítettük. Az ablakokat Véha Tímea és Kiss Ida tervezte. Az üvegablakok hagyományos ólomüvegezési eljárással készültek, a festést hagyományos scharzlot festékkel végeztük. Az ablakok kb. 3x1,4 m méretűek, 3 darabból állnak és a biblia híres női szentjeit ábrázolják, név szerint Szent Borbálát, Szent Katalint, Szent Filoménát és Szűz Máriát.


A templom egyik ablaka

A Szent Borbálát ábrázoló ablak
A Szent Borbálát ábrázoló ablak egy részlete

A Szent Katalint ábrázoló ablak
A Szent Katalint ábrázoló ablak egy részlete

Békéscsabai Református Templom

Csabolczy László lelkész kezdeményezésére indult meg az ablakok elkészítése Szeverényi Mihály tervei által 2006-ban. A templomban közel 70 m2 ablakot készítettünk, az épületben lévő minden ablak a tervező elképzelése szerint valósult meg. Csak ólomüvegezést végeztünk, az ablakokon nem kellett festett mintákat készíteni.

A békéscsabai református templom - előtte
A békéscsabai református templom - utána

A templom egyik ablaka

Egy ablak tükröződése a falon
A templom bejárata

Hódmezövásárhelyi Református Ótemplom

2003-ban kezdtük meg a hódmezővásárhelyi Református Ótemplom ólomüveg ablakainak restaurálását. A restauráció mellett elkészítettünk 4 új ólmozott ablakot is.

Felújítás előtt, a szétbontott üveg

Az egyik ablak javítása
Vásárhely címerének egy részlete

A templom egyik ablaka

Az egyik kijavított nagyablak

Mátraverebélyi római katolikus templom

A mátraverebélyi római katolikus templom ablakait 2000-ben készítettük. A gótikus stílusú középkori hangulatú, műemléki templomban, az apszisban lévő 3 fő ablakot tervezte és festette Kiss Ida. Témái: "Szent László vizet fakaszt", "Mária mennybemenetele" és "Szent István felajánlja a koronáját Szűz Máriának".


A templom két ablaka

Az ólomüveg ablak egyik részlete

A templom egyik ablaka

A templom külső képe

A bal oldali ablak egyik részlete