Újszentiváni Templom

...


Szentlélek

Szent Akácius

Szent Akácius

Bérmálás

Szent Balázs

Szent Balázs

Oltári szentség

Szent György

Szent Euszták

Az angyalok festése

Szent Egyed

Ablakok

Jézus arcának festése

Ablakok

Ablakok

Földeáki Római Katolikus Templom

2003-ban kezdtük a földeáki Római Katolikus Templom ólomüveg ablakainak elkészítését. A templom érdekessége, hogy az ablakokat a falu lakóközössége fizette. Minden évben összegyűjtöttek egy ablakra való pénzt és így készült el az évek folyamán a 8 ablakos templom. Az első évben a templom apszisában lévő két - Szent Istvánt és Szent Imrét ábrázoló - ablak készült el. Később a hajóban látható 6 ablak készült el. Ezeken Jézus életét bemutató képek láthatóak. Sorjában az "Angyali üdvözlet", "Betlehem", a "Jézus megkeresztelése", "Jézus keresztrefeszítése", "A Szent Lélek eljövetele", valamint a "Mennybemenetel". Az ólomüvegezett ablakok tervezését és festését Véha Tímea végezte, hagyományos fekete és barna festéssel. Az ablakok mérete kb. 5x2 m, ami 8 darab 1,2x1 m-es darabból áll.

Üvegfestéses technika

Csodálatos halfogás

A beépített ablak

Az ablak egy részlete közelről

Beépítés után

Bátonyterenyei Római Katolikus Templom

Bátonyterenyei Katolikus templom ólomüveg ablakait 2001-ben készítettük. Az ablakokat Véha Tímea és Kiss Ida tervezte. Az üvegablakok hagyományos ólomüvegezési eljárással készültek, a festést hagyományos scharzlot festékkel végeztük. Az ablakok kb. 3x1,4 m méretűek, 3 darabból állnak és a biblia híres női szentjeit ábrázolják, név szerint Szent Borbálát, Szent Katalint, Szent Filoménát és Szűz Máriát.


A templom egyik ablaka

A Szent Borbálát ábrázoló ablak
A Szent Borbálát ábrázoló ablak egy részlete

A Szent Katalint ábrázoló ablak
A Szent Katalint ábrázoló ablak egy részlete

Békéscsabai Református Templom

Csabolczy László lelkész kezdeményezésére indult meg az ablakok elkészítése Szeverényi Mihály tervei által 2006-ban. A templomban közel 70 m2 ablakot készítettünk, az épületben lévő minden ablak a tervező elképzelése szerint valósult meg. Csak ólomüvegezést végeztünk, az ablakokon nem kellett festett mintákat készíteni.

A békéscsabai református templom - előtte
A békéscsabai református templom - utána

A templom egyik ablaka

Egy ablak tükröződése a falon
A templom bejárata

Hódmezövásárhelyi Református Ótemplom

2003-ban kezdtük meg a hódmezővásárhelyi Református Ótemplom ólomüveg ablakainak restaurálását. A restauráció mellett elkészítettünk 4 új ólmozott ablakot is.

Felújítás előtt, a szétbontott üveg

Az egyik ablak javítása
Vásárhely címerének egy részlete

A templom egyik ablaka

Az egyik kijavított nagyablak

Mátraverebélyi római katolikus templom

A mátraverebélyi római katolikus templom ablakait 2000-ben készítettük. A gótikus stílusú középkori hangulatú, műemléki templomban, az apszisban lévő 3 fő ablakot tervezte és festette Kiss Ida. Témái: "Szent László vizet fakaszt", "Mária mennybemenetele" és "Szent István felajánlja a koronáját Szűz Máriának".


A templom két ablaka

Az ólomüveg ablak egyik részlete

A templom egyik ablaka

A templom külső képe

A bal oldali ablak egyik részlete